Takläggare Hudiksvall

Vi lägger vackra och hållbara tak

Takunderhåll

Underhåll av tak – frågor och svar

Att veta vad ens tak kräver för underhållning är inte alltid det lättaste. Ofta kan det vara svårt att bedöma om en viss åtgärd verkligen krävs, eller om man kan låta det vara. Som med mycket annat gäller en gammal sanning – ta hellre det säkra före det osäkra. Här bjuder vi på några matnyttiga tips på hur man håller sitt tak i gott skick.

Hur orolig bör jag bli om det växer mossa på taket?

Mossa på taket kan leda till ganska allvarliga skador på huset om det inte tas om hand. Ofta är det betongpannor som drabbas av det här, men tegelpannor är inte helt förskonade från det heller.

Problemet med att ha mossa mellan pannorna är att det leder fukt in mot underlaget. Vid långvarig fukt på det materialet kan det givetvis uppstå en del problem. Bland annat kan det leda till att pannorna spricker på grund av den ständiga fukt den utsätts för, samt att bärläkten på lång sikt blir skadad.

Så om du har problem med mossa är det något som bör åtgärdas så snart som möjligt. Det kommer inte att gå på en dag, eller ens en vecka, men långsiktigt kommer det med största sannolikhet leda till skador på huset.

Hur ofta bör underlagspappen kollas?

Det beror lite på. Det är givetvis bra att regelbundet kolla till den, men beroende på vilket takmaterial du har är det mer eller mindre nödvändigt, och omständligt. Har du tegel- eller betongpannor är det en god idé att ibland helt enkelt lyfta på pannorna och ta en titt hur det ser ut där under.

Är det några glipor, sprickor eller bubblor? Är underlagspappen skadad? Underlagspappen är det som ska skydda huset mot vattnet som tar sig förbi pannorna. Det är alltså viktigt att det är helt och täcker bra. Har du andra typer av takmaterial är det nödvändigtvis inte av samma vikt att kontrollera underlagspappets skick. Vissa takytor är tätare än andra.

Vad bör jag hålla utkik efter?

Om du vill försäkra dig om att ditt tak är i bra skick, är det en god idé att ta en helhetskoll ibland. Har du takpannor kan du till exempel titta om pannorna ligger rätt och rakt. Är de många sneda, lägg dem då rakt.

Om du ser en takpanna som är trasig bör den bytas ut genas. Om många takpannor är spruckna kommer för mycket väta att ta sig in under dem. I övrigt gäller sunt förnuft. Har det till exempel varit ett riktigt tungt oväder till exempel, ta då en extra koll runt hela taket.

takarbete i plåt

Hållbara tak lagda av erfarna takläggare!